Kváskový chleba z nádoby na každý den

Nojo, už je tomu vážně nějaký ten pátek (od roku 2010), co si doma pečeme vlastní chleba (nejen), z čerstvě umletého zrní (žito z Jizerek, pšenice z Jesenice), z vlastního žitného kvásku (Pepík), z vody ze studánky Industry4.0 věku by CZ (Dionela) a kmímu s koriandrem (Indie). Tento chleba vám vždy vyjde, protože se dělá v nádobě (skleněné varné sklo Simax), alias je zaručeno mikroklima pece.

Slunečnicová a lněná semínka jsou nejlepší z Čech, obecně lepší je vždy co je nám blíže nežli co se dováží. Do chleba můžete přidat co chcete, třeba cibule je super. Občas je dobrý olej, chilli, jen nezapomeňte přidat také trošku více vody. Těto musí být abnormálně lepkavé a tuhé – pamatuje na plastelínu, co jste nechali trošku nahřát a pak ji přetrhli? Těsto má vypadat podobně.

– 2- 3h – priprava kvasku
– 15min – hneteni a michani ingredienci
– 3h – kynuti
– 40min – peceni
————————————
cca 8h casu

Postup:

1. Cca 100g kvasku doplnit na 200g kvasku s vodou.

2. Prilit 200ml vody a pridat 200g zitne mouky. Spustit Vital program a nechat 2-3 hodiny bezet (3 minuty míchání, zbytek kynuti 28st).

3. Do pekarny pridat 400g psenicne celozrnne.

4. Do pekarny pridat 200g psenicne hladke (možno použít též celozrnnou)

5. Pridat 1 lzicku soli, 1 lzicku koriandru 1 lzicku drceneho kminu

6. Vymazat Simax maslem – zbytky masla pridat do testa.

7. Spustit Vital program kvuli hneteni postupne prilevat vodu, aby bylo testo spravne vlacne, musi byt temer tekute, ale stale se musi lepit. Hnist cca 9 minut, tj. Napr.3 pustit zacatek Vital programu.

8. Testo prendat do Simaxu, prehodit uterku a nechat kynout 3h na teplem miste.

9. po 3h pustit troubu na horky vzduch a rozpalit ji na 220st.

10. OPATRNE priklopit poklop a premistit sklenenou misu s testem (uz bude vykynuty) do trouby, POZOR na prudke pohyby nebo mlaceni, testo muze spadnout

11. pect v troube v zavrene sklene mise 20min, po 20min troubu otevrit a sundat poklop

12. pect v troube v otevrene sklenene mise dalsich 20min

13. po celkem 40min vyndat z trouby a urychlene chleb vyndat z varneho skla, jinak se zapari. Pokud se mu nechce, staci objet kuhynskym nozem podel steny a pujde

14. chleba umistit na podlozku (musi vetrat) a nechat vystydnout. Pokud neni po ruce podlozka, chce to neco rovneho s dirama a ve vzduchu, aby mohl chleba dychat

15. kvaskovy chleba se dopeka jeste sam na podlozce, chladne, cca 4-5h, spravne by se mel nechat odpocinout pres noc a zakrojit az rano.

Pokud nemáte pekárnu:

1. smicham kvasek z lednice s zitnou moukou

2. necham odlezet 2h (kynuti)

3. odeberu 2 polevkove lzice testa na priste

4. smicham zbytek s psenici, koriandrem, kminem, soli, seminkama atd.

5. uhnetu, prendam do Simaxu (vymazany maslem), priklopim vikem a necham v teple kynout 3h

rozpalim troubu na max, Simax strcim do trouby, po 20min sundam viko (desne horke), dalsich 20-23min pecu a je hotovo.

No a nechcete pecen? Nevadi, nadobu muzete pouzit jakekoliv velikosti a tvaru. My napr. aktualne peceme najednou housticky ve formach pro muffiny, tycinky se seminky a chleba najednou a tak pouzivame mensi, obdelnikovy Simax.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s